Onlangs werd bij tafeltennisvereniging Midstars het NK Schafeltennis georganiseerd. Om iets voor 10 werden de deelnemers en belangstellenden met een welkomstwoord begroet in Middelstum. De regels en opzet van de dag werden besproken en er werd snel overgegaan tot de indeling. Er werd fanatiek geschaakt en getafeltennist en het plezier was ook duidelijk zichtbaar.

Oud-kampioenen Rob Bertholee en Bram van den Berg gingen de eerste ronden voortvarend van start, waardoor een confrontatie tussen de twee oud-Nederlands kampioenen in de 3e ronde werd beslecht. Bertholee won enigszins geflatteerd met tafeltennis en ook met schaken was hij van den Berg dit keer de baas. Het werd 6-2 voor Bertholee. Op gepaste afstand volgden voormalig runner-up Koen Molewijk en tafeltennisexperts Peter Verweij en Lukas Petzinger. Gezegd moet worden dat deze editie het tafeltennisniveau bijzonder hoog lag in vergelijking met eerdere edities. Zo ongeveer de helft van de deelnemers heeft op landelijk niveau geacteerd, hetzij het voor sommige tot het verleden behoort. Het niveau met schaken was in de breedte wat minder sterk bezet in vergelijking met voorgaande edities. Dit maakte het een interessante dynamiek.

Na de heerlijk bereide lunch door Rob Andringa en Anine Stegeman werd er aangetreden voor ronde 4.

Bertholee ging door met winnen, al moest hij twee games met tafeltennis afstaan aan de landelijk spelende tafeltennisser Petzinger die overigens zeer verdienstelijk debuteerde in het schafeltenniscircuit. De strijd om plek 2 was nu echt losgebarsten en van den Berg speelde een kraker tegen Molewijk. Na een felle strijd, met vele kansen op een game voor van den Berg, was het toch Molewijk die zijn tafeltennisgames won. Met het schaken won van den Berg, na wat weerstand van Molewijk in de eerste schaakpartij, zoals verwacht het schaakonderonsje. Een zwaar bevochten 4-4 dus. De jeugdige Wessel Luijten kon dichterbij komen door zijn overwinning op Jan Gerritsjans.

Ronde 5 speelde Bertholee tegen Molewijk. Het werd 5-3 voor eerstgenoemde, al moet worden gezegd dat hij in het tafeltennis goed wegkwam. Molewijk won drie games eenvoudig, maar de vierde game wist hij zijn 8-4 voorsprong niet te verzilveren.Bertholee snoepte een game af. Het schaken was voor Molewijk een hele moeilijke opgave. Hij kwam niet in de buurt van een overwinning. Ondertussen won van den Berg met 5-3 van Petzinger en kwam een podiumplaats voor Verweij in zicht door Dirk Nicolai met 6-2 te kloppen. Jeugdig debutant Luca Kollen speelde 4-4 tegen tafeltenniskanon Mark Hankel. Erik Mulder won verassend dik van maatje Bahram Gerami (8-0). Later bleek dat Gerami, zonder bericht niet was teruggekeerd van de lunchpauze, dus dat was wat vreemd. Tom Molewijk speelde deze ronde een 4-4 tegen Jan Gerritsjans en penhouder Chris van Schijndel speelde een 4-4 tegen Rick de Jong.

Ronde 6 startte met een nauwelijks meer te achterhalen Bertholee, maar de strijd om het zilver en brons bleef ongemoeid spannend! Door de 8-0 walk-over van Mulder op Gerami streed Mulder mee om een podiumplek, terwijl dit ook zijn debuut was op het schafeltenniscircuit.

Mulder speelde in ronde 6 tegen Molewijk. De twee trainingsmaatjes maakten er achter de tafeltennistafel een mooie pot van die eindige in 2-2. Achter het schaakbord bracht Mulder verassend veel weerstand en wist door tijdnood net niet de fout van Molewijk af te straffen. Laatstgenoemde kwam zo met de schrik vrij en hield door zijn 6-2 overwinning zicht op een podiumplek. Jeugdspeler Gideon Bertholee kreeg deze ronde een bye. In eerder gespeelde ronden kwam de zoon van Rob Bertholee goed mee, maar moest toch telkens zijn tegenstander feliciteren. De toekomst zal uitwijzen of hij in zijn vaders voetsporen zal treden. Luca Kollen maakte met een 8-0 overwinning op Tom Molewijk een flinke sprong op de ranglijst en meldde zich uitdrukkelijk voor een plek op het podium. Majeed Alwazini speelde deze ronde een gelijkspel tegen Rick de Jong. Debutant Alwazini speelde gedurende de dag met veel plezier en maakte een goede indruk.

Bij de start van ronde 7 was het nog ongekend spannend. Niet wie kampioen zou worden, want Rob Bertholee was alleen in theorie nog in te halen en had aan een punt genoeg om zich weer te kronen tot schafeltenniskampioen. Tussen plek 2 en 8 daarentegen nog van alles mogelijk gezien de kleine verschillen in de stand.

Bertholee deed wat iedereen verwachtte. Hij werd kampioen door jeugdig schafeltennistalent Kollen een 8-0 nederlaag toe te brengen. Molewijk speelde tegen Petzinger. Na een felle tafeltennisstrijd wist Molewijk met 3-1 te winnen. Met het schaken ging het hem een stuk minder af. In een foutenfestijn werden de punten gedeeld. Dit bleken achteraf hele dure fouten te zijn, aangezien Molewijk een puntje tekort kwam voor de 2e plek. Luijten won met 7-1 van Nicolai en deed zo goede zaken om op het podium te komen, maar kwam net te kort om daadwerkelijk een podiumplek te bemachtigen. Mulder deed ook goede zaken door met 7-1 te winnen van Jeremy de Groot. Dit was een grote verassing, aangezien Mulder amper schaakt en de Groot toch een rating rond de 1900 heeft in het schaken. Van den Berg speelde de laatste ronde tegen Verweij en het werd een verwacht gelijkspel. Alwazini won zijn laatste wedstrijd met 5-3 van penhouder van Schijndel. Tom Molewijk wist de laatste ronde een gelijkspel te noteren tegen Jiska Kingma.

Na de 7e ronde hadden de meeste deelnemers er nog geen genoeg van er werd nog volop vrij getafeltennist en geschaakt wat de passie en plezier voor de sporten mooi weergaf.

Bij de prijsuitreiking en de verloting werden de prijzen in ontvangst genomen door de winnaars en werden de toppers Andringa en Stegeman achter de bar hartelijk bedankt met een applaus en een presentje voor hun geweldige service gedurende de dag. Ook van den Berg kreeg naast zijn enveloppe voor de 2e prijs een lekker bierpakket voor zijn hulp bij de organisatie. Hij verzorgde de indeling en was in de voorbereiding van dit toernooi altijd bereid zijn kennis en kunde te delen.

Na de prijsuitreiking werd het buffet geopend en hebben deelnemers , vrijwilligers en publiek gezellig samen gegeten
Het was voor mij als organisator mijn debuut, maar het smaakt naar meer. Op naar een volgend schafeltennistoernooi!

Tot slot wil ik Peter Baten nog bedanken voor het beschikbaar stellen van zijn waardebonnen.
TTV Midstars bedankt voor de goede samenwerking.
Schaakclub Lewenborg dank voor het gebruik maken van het schaakmateriaal.
Henk Hommes wil ik hartelijk danken voor de gemaakte foto’s.
RTV Noord en Radio Noord zijn deze dag nog langs geweest en hebben een leuk filmpje en verslag gemaakt van deze geslaagde dag, waarvoor dank.

Voor de einduitslag en de link met het artikel op RTV Noord zie hieronder:

NK Schafeltennis: Blunderen bij schaken, wraak nemen met tafeltennis – RTV Noord

NK SCHafeltennis 2024 [ Stand na ronde 7 ]

Plts Naam Rating KL TOT SCH TT WP MP
1      Rob Bertholee 0 0 45 27 18 207 13
2     Bram van den Berg 0 0 35 25 10 223 10
3     Koen Molewijk 0 0 34 16 18 232 10
4     Wessel Luijten 0 0 34 18 16 205 10
5     Erik Mulder 0 0 33 10 23 192 8
6     Peter Verweij 0 0 32 4 28 225 9
7     Mark Hankel 0 0 31 13 18 181 9
8     Lukas Petzinger 0 0 30 8 22 229 6
9     Luca Kollen 0 0 30 22 8 217 8
10   Dirk Nikolai 0 0 28 10 18 190 5
11    Rick de jong 0 0 27 10 17 176 8
12    Jiska kingma 0 0 27 13 14 167 7
13   Jermy de groot 0 0 26 17 9 227 5
14   Jan Gerritjans 0 0 26 12 14 200 5
15   Majeed Alwazini 0 0 25 14 11 174 6
16   Tom Molewijk 0 0 24 19 5 160 7
17   Bagrham Gerami 0 0 22 15 7 179 7
18   Chris van Schijndel 0 0 20 11 9 199 5
19   Gideon Bertholee 0 0 17 9 8 164 2

Buiten het klassement is er nog prijs voor beste schaker er beste tafeltennisaer.
Beste Schaker:
Luca Kollen
Beste Tafeltennisser:
Peter Verweij

Van het evenement werden foto’s gemaakt door Henk Hommes. Deze zijn te zien door op deze link te klikken.